Draaiboek voor een verzorgde huid op je trouwdag

“Ga maar eens langs de dermatoloog, laat een peelingske doen, je haar kleuren en sluit ineens een 10-beurtenkaart voor de spraytan af!” Wacht eens even, is dit écht allemaal nodig? Heb je geen zin om uit je comfortzone gehaald te worden maar je wilt wél stralen op je trouwdag? Lauren Bracke, make-up artist en intussen favoriet van véle bruidjes, benadrukt het belang van een goede verzorging van onze huid.

mudfoto

Lauren, we staan er niet bij stil maar eigenlijk is onze huid ons grootste orgaan, en vaak verwaarlozen we ze?

“Inderdaad. Als bruid ben je maanden op voorhand bezig met het plannen van jouw perfecte dag. Niets wordt aan het toeval overgelaten, maar de huid daarentegen wordt vaak vergeten en dat is jammer want ze is je grootste orgaan. Je ziet haar nochtans elke dag in de spiegel en het is het eerste waar mensen op letten als ze naar je kijken, samen met je tanden en ogen. Je huid is een jasje dat zowel in de zomer als in de winter goed moet aanvoelen. Pas dán kan je je opmaken zoals je wilt. Zeker tijdens de laatste spannende weken ben je onderhevig aan stress, en dat resulteert vaak in een ontregelde huid.”

Moeten we dus enkel op ons velletje letten tijdens de final countdown? Of begint het al véél vroeger en zouden we het eigenlijk in onze dagelijkse routine moeten inplannen?

“Dagelijkse verzorging is uiteraard van belang, maar je kan inderdaad al enkele maanden op voorhand extra aandacht besteden aan je huid. Heb je veel pigmentvlekjes of littekentjes waar je al langer van af wilt? Dan is dit misschien wel het uitgelezen moment. Let erop dat hier vaak verschillende behandelingen voor nodig zijn, dus reken enkele maanden terug. Trouw je in de zomer? Dan is het najaar de perfecte periode om jouw afspraak vast te leggen. Zorg ervoor dat je laatste behandelingen minstens een maand op voorhand achter de rug zijn.”

En hoe kunnen we thuis zélf aan de slag? Tijdens een drukke ochtendrush komen we in het slechtste geval niet verder dan een laagje dagcrème (we plead guilty).

“Iedere huid heeft zijn eigen unieke kleur, glans, zachtheid en uitstraling die bepaald worden op basis van je genen, leeftijd en eetpatroon én het geluksgevoel. Hoe en wanneer je de huid moet verzorgen, is heel persoonlijk. Bouw een routine in die bij jou past. Zet desnoods je wekker 5 minuten vroeger, je huid zal je daarvoor dankbaar zijn. Vandaag, maar ook binnen 20 jaar. Hoe en waarmee je de huid moet verzorgen, is heel persoonlijk. Er is geen twijfel over mogelijk dat je de huid elke dag moet reinigen. Ook al draag je geen make-up, poriën kunnen verstoppen en bacteriën die in poriën geraken, kunnen puistjes veroorzaken.”

Onze grootmoeder gaf mee dat ‘wassen met kraantjeswater’ het geheim is voor een stralende huid. Is dit een fabeltje en heeft zij gewoon veel chance met haar velletje?

“Dat kraantjeswater het heilige middel is, is inderdaad een misverstand. Je breekt op die manier de natuurlijke vetten van je huid af. Het is beter om met een gel of lotion te reinigen. Die bestaan er voor ieder huidtype en voor ieders portemonnee. Als je gaat reinigen, is het interessant om je huid nadien van vocht en vetten te voorzien met een hydraterende crème met SPF factor zodat ze aangenamer aanvoelt en ze beschermt is tegen UV-stralen.”

Goed reinigen dus en hopen op een natuurlijke glow door een verzorgende dagcrème. Wat met make-up?

“Eenmaal je vertrokken bent met de verzorging, is het tijd om aan de make-up te denken. Het is héél belangrijk dat je zeker 3 maanden op voorhand je proefsessie inboekt, zodat we samen kunnen zoeken naar een look die bij je past. Elk type huid reageert verschillend op bepaalde merken. Mocht je aan bepaalde producten allergisch zijn, dan merken we dit tijdens de proefsessie op. Je wilt écht niet pas op je trouwdag ontdekken dat je eigenlijk allergisch bent aan een bepaald type mascara. Doe hier alvast wat inspiratie op, ik creëerde al heel wat looks voor bruidjes!”

Vaak wordt het boeken van een make-up artist onderaan het lijstje geplaatst, wanneer nemen onze bruiden het best contact met je op?

“Tijdig vastleggen is de boodschap, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Net zoals bij een cateraar of DJ, zit mijn agenda even snel vol, populaire weekends in de zomermaanden worden vaak al meer dan een jaar op voorhand volgeboekt. Kies voor een make-up artist die jouw huid leest, jouw make-up wensen begrijpt én jou op jouw grote dag geruststelt.”

En op de dag zelf?

“Het klaarmaken, al dan niet samen met je familie en bruidsmeisjes, is onderdeel van je trouwdag en ik wil ook echt dat mijn bruiden hiervan genieten. Of ze zich zorgen moeten maken over die ene pukkel die plots is opgedoken? Helemaal niet, aangezien ik die netjes kan wegwerken. Ik heb de afgelopen jaren slechts enkele bruidjes zónder ‘stresspukkel’ opgemaakt. Maar dat brengt vast en zeker geluk ;-)”