Liefste klant, ik zit op mijn blauwe wolk van 22/05/2024 tem 31/07/2024. Communicatie wordt in beperkte mate opgevolgd. Dankjewel voor het begrip en het respecteren van mijn zwangerschapsrust.

Van kantoorjob naar beauty studio: het Goal Getter interview met Lauren Bracke

Bron: The Goal Getter

Het is geweldig om geen verantwoording te moeten afleggen, je eigen agenda te kunnen bepalen en een job te hebben die je gelukkig maakt.

Lauren is de eerste persoon waar ik mijn nagels aan toe vertrouw en hopelijk ook de laatste. Met zoveel zorg geeft ze elke klant en dus ook mij een goed gevoel na een uurtje me-time. Ze is niet alleen getalenteerde beauty specialist maar ook eentje met heel veel passie. Lauren ruilde haar kantoorjob in voor een eigen make-upstudio in het Gentse. Ze is gespecialiseerd in en gepassioneerd door bruiden, houdt van make-overs voor catwalks en fotoshoots en geeft beauty workshops. Een goal getter pur sang dus. Hoog tijd dus om haar beter te leren kennen.

Hi Lauren, kan je onze lezers kort een intro geven over jezelf?

Ik ben Lauren Bracke (26 jaar) en beauty lover in hart in nieren. Mijn interesse in beauty is al heel vroeg begonnen. Tijdens mijn kindertijd vond ik het ontzettend leuk om make-up te gebruiken en nadien met rode wangen naar buiten te komen alsof er niks aan de hand was. De eerste stap in de beautywereld heb ik gezet tijdens mijn opleidingen bij Make-up Designory. Na mijn studies Office Management en International Business Management deed ik stage bij de verdeler van invisibobble en Beautyblender in Frankrijk. Drie maanden lang hielp ik deze merken op de kaart zetten op gebied van marketing, sales en operations. Nadien ging ik aan de slag als Assistant Export Manager bij twee textielbedrijven waar ik mee de verantwoordelijkheid droeg voor gerenommeerde klanten in België, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Tijdens deze periode als Assistant Export Manager, werkte ik in bijberoep voor mijn eigen bedrijf Lauren Bracke Beauty Artist. Sinds vorig jaar ben ik hier fulltime aan het werk.

Ik ken geen limieten als het op werken aankomt, op voorwaarde dat ik ervoor voldoening en erkenning in return ervaar. Ik haalde meer erkenning en voldoening uit mijn bijberoep dan uit mijn hoofdberoep dus het was tijd om te springen en mijn droom te beleven.

Lauren over de jobverandering

Je vertelde me eerder dat je een kantoorjob had. Wanneer had je het moment I quit, I do it?

De dag waarop mijn vriend een samenvatting maakte van meerdere dagen die week, besefte ik dat ik over mijn limiet ging. Dat was de dag dat ik ’s morgens opstond om 4 uur en energie kreeg van de bruid die ik om 5 uur mooier maakte, om 8.30 uur op kantoor was, van 12 tot 13 uur de e-mails van mijn zaak behandelde, en om 17 uur naar huis reed. Om dan nog niet te beseffen dat ik die dag nog niets had gegeten en om 18 uur alweer klaar stond om tot s’avonds laat mijn klanten te bedienen. Uiteindelijk viel ik maar rond 1 uur in slaap.

Als ik eerlijk ben, kon ik nog een aantal jaren op die manier doorgaan. Ik ben een ontzettend harde en gedisciplineerde werker waardoor het drie jaar lang mogelijk was om twee jobs te combineren. Mochten mijn vriend en familie niet gezegd hebben dat ik eronderdoor zou gaan, zou ik vandaag nog steeds met veel enthousiasme twee jobs combineren. Ik ken geen limieten als het op werken aankomt, op voorwaarde dat ik ervoor voldoening en erkenning in return ervaar. Ik haalde meer erkenning en voldoening uit mijn bijberoep dan uit mijn hoofdberoep dus het was tijd om te springen en mijn droom te beleven.

Ging die jobverandering zoals je in je hoofd had gepland?

Aangezien ik al een drietal jaar voor mezelf in bijberoep aan het werken was en eindelijk op het punt stond om fulltime voor mezelf te beginnen werken, was ik er écht klaar voor. Ik was ervan overtuigd dat het ging lukken want anders zet je zo’n stap niet natuurlijk. Bovendien had ik veel steun van mijn vriend, familie en vrienden dus ik wist dat ik er niet alleen voor stond. Dat scheelde enorm in zo’n periode van verandering en ben ik hen nog steeds heel dankbaar voor.
Toch is zo’n verandering veel intenser dan dat ik dacht: ik klopte op mijn vorige job de laatste weken nog meer uren dan ervoor, was bezig met de voorbereidingen voor mijn eigen bedrijf, begon te twijfelen of ik wel de goede keuze gemaakt had, sliep niet goed,…

Om niet te spreken over de eerste dagen als fulltime zelfstandige. Ik had in het begin vooral meetings met boekhouders, sociale secretariaten, prospecten,… Heel serieuze zaken waar je alleen moet doorgaan. Je kan niet voor het minste je vriend, papa of mama bellen natuurlijk dus die dagen waren heel eenzaam, zwaar en onzeker.

Mensen die zeggen dat ‘ik blij mag zijn dat ik een hele dag thuis kan werken’, denken beter twee keer na. Het is inderdaad een luxe om thuis te kunnen werken maar langs de andere kant stopt het werk nooit.

Lauren

Wat is de grootste les die je hebt geleerd na 1 jaar zelfstandig zijn?

Wanneer ik vertel dat ik fulltime beauty artist ben en mijn droomjob gevonden heb, zie ik mensen soms minachtig kijken. Ten eerste omdat er nog altijd een negatieve connotatie bestaat over schoonheidsspecialistes en kappers – wat ik eigenlijk niet ben – en ten tweede omdat mensen vaak enkel het mooiste zien aan zelfstandig zijn. Mensen die zeggen dat ‘ik blij mag zijn dat ik een hele dag thuis kan werken’, denken beter twee keer na. Het is inderdaad een luxe om thuis te kunnen werken maar langs de andere kant stopt het werk nooit. ’s Avonds, in het weekend en op vakantie blijf je bereikbaar en wil je het onderste uit de kan halen. Ik word ’s nachts vaak wakker met een schitterend idee en kruip dan voor enkele uren achter mijn computer om dat uit te werken. Ik krijg ook meerdere keren per maand een paniekaanval of ik de inkomende rekeningen wel kan blijven betalen.

Je vertelde me eerder dat je vaak vragen kreeg over je beslissing. Waarom denk je dat mensen zolang twijfelen over die stap en nog even raad vragen?

Ik krijg inderdaad vaak telefoons van meisjes die make-up artist willen worden. Ze vragen me dan hoe ze daaraan het best beginnen. Ik vraag hun dan of ze het zien zitten om 7/7 bezig te zijn met hun bedrijf, flexibel zijn, vroeg kunnen opstaan, ermee om kunnen gaan dat ze geen weekends hebben, geduld hebben en kunnen omgaan met onzekerheid.

Mensen hebben schrik. En terecht. Verlof, financiële zekerheid, sociale bescherming en zekerheid van voldoende werk heb je niet. Je moet discipline en ondernemingszin hebben maar ook vooral je werk graag ontzettend graag doen.

Er bestaat jammer genoeg geen boek of opleiding met een snelcursus ‘welke stappen je moet weten of ondernemen om zelfstandig te worden’. Mijn papa is al 26 jaar zelfstandig dus ik kon gelukkig bij hem terecht met mijn duizenden vragen. Ook mijn vriend heeft veel bedrijfservaring. Maar let op, niks is zeker want ondanks hun expertise liep ik tegen verschillende muren.

Is er iets wat je mist van je kantoorjob?

Ik had het geluk om op mijn vorige jobs fantastische collega’s te hebben. Die mis ik soms wel om te praten over de laatste nieuwe modetrends, nieuwe recepten die we de dag ervoor uitgetest hebben,… Nu heb ik enthousiaste klanten die ondertussen meer vriendinnen geworden zijn. Zij zijn er om mij op de hoogte te houden over de laatste nieuwtjes.
Bovendien heb de luxe om thuis te kunnen werken, maar dat vergt ook enorm veel discipline om op een bepaald uur te stoppen met werken omdat ik in huis zowel werk als ontspan. Ik neem op een vrije avond gemakkelijk mijn laptop op mijn schoot om voor de televisie enkele e-mails te beantwoorden. Op termijn droom ik ervan om een eigen pand te hebben zodat ik de fysieke afbakening heb van werk en privé.

Het is geweldig om geen verantwoording te moeten afleggen, je eigen agenda te kunnen bepalen en een job te hebben die je gelukkig maakt.

Lauren over zelfstandig zijn

En wat zou je voor geen geld van de wereld kunnen missen als zelfstandige?

Ik zou het verantwoordelijkheidsgevoel en de vrijheid om te kunnen doen wat ik graag doe niet kunnen missen. Het is geweldig om geen verantwoording te moeten afleggen, je eigen agenda te kunnen bepalen en een job te hebben die je gelukkig maakt.

Hoe ziet een werkdag er ongeveer uit voor jou?

Het fijne aan zelfstandig zijn, is het feit dat elke dag verschillend is. Ik start mijn dag met koffie want zonder koffie hoeft die ochtendstond niet. Ik behandel dan mijn e-mails, volg opleidingen, luister naar podcasts (50 koffies en Amy Vandeputte zijn mijn favorieten), behandel klanten met nagels, make-up of hairstyling, schrijf artikels, neem video’s op, plan mijn social media in, maak bruidsplanningen en ga zo maar door. Als beginner heb ik nog geen vaste routine en dus ook nog geen vaste sluitingsdagen maar die lijken er wel aan te komen.

Wat is je grootste doel voor 2020 op persoonlijk en professioneel vlak?

Mijn grootste doel voor 2020 op persoonlijk vlak is meer genieten van de kleine momenten en meer kwalitatieve tijd spenderen met mijn vriend, familie en vrienden. Omdat ik mijn job zo ontzettend graag doe, is het een valkuil om te blijven werken. Op zondag een telefoon opnemen is voor mij de normaalste zaak van de wereld, terwijl vrienden me dan soms raar bekijken. Het moet voor iedereen aangenaam blijven (lacht).

Mijn grootste doel voor 2020 op professioneel vlak is beter worden op elk vlak: extra opleidingen volgen om nog meer expertise onder de knie te hebben, nog meer bruiden gelukkig maken, nog meer make-up workshops geven vrouwen zichzelf kunnen maquilleren en zich daardoor beter voelen,…